Craiova meniu:

Detalii stire 2360

Casa memoriala Amza Pellea

[ Categoria Stiri Universitatea Craiova ]
[ Data: 2008-08-31 ]
[ Tara România ]
 2360 Amza Pellea, unul dintre cei mai mari actori ai României, care i-a încântat pe cinefili cu peste 50 de personaje, în filme care au scris istoria cinematografiei româneşti, va fi comemorat printr-un eveniment important organizat la Băileşti.

“Amza a iubit viaţa şi oamenii şi a dăruit iubire cu generozitate. Astăzi, după 25 de ani de când nu mai este pe acest pământ i se răspunde cu aceeaşi monedă: cu dragoste”, spune celebra actriţă Oana Pellea, salutând astfel inţiativa lansării Casei Memoriale Amza Pellea.

Casa memorial㠓Amza Pellea” va fi inaugurată duminică pe Strada E. Grigorescu nr. 32, în oraşul pe care “Amza l-a iubit şi l-a făcut cunoscut în toată lumea. E mare lucru, astăzi când valorile sunt inversate şi când nu mai avem timp de aducere aminte, să existe oameni de asemenea calitate care să simtă ca o datorie cinstirea memoriei unui fiu… Este un act de normalitate care în condiţiile date devine o raritate! Mulţumesc în primul rând domnului primar Costel Pistriţu, fără de care acest vis nu devenea realitate. Mulţumesc tuturor celor care au pus umărul la această iniţiativă, fără de care Amza nu ar fi avut un loc de aducere aminte în Băileşti. Şi ar fi fost păcat! Vă mulţumesc pentru plecăciunea făcută cu drag în faţa memoriei lui Amza Pellea. Poate trecând prin Băileşti veţi păşi pragul unei case modeste, dar unde vă veţi întâlni cu imaginea lui, cu vocea lui, cu spiritul lui. Şi unde puteţi aprinde o lumină pentru sufletul lui frumos. Pentru toate astea vă mulţumesc”, a adăugat Oana Pellea.

Amza Pellea rămâne unul dintre cei mai importanţi actori români, cu o carieră fascinantă atât în teatru cât şi în film. A rămas în conştiinta publicului prin roluri memorabile precum cel al domnitorului Mihai Viteazul sau cel al lui Nea Mărin. În 1977 a fost recompensat, pentru rolul lui Manlache Preda din “Osânda”, cu premiul pentru “Cel mai bun actor”, în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Moscova.

S-a stins din viaţă pe 12 decembrie 1983, la vârsta de 52 de ani. Nici până astăzi nu sunt pe deplin cunoscute condiţiile în care actorul a părăsit scena vieţii sale.

Nota actuala: 9 (din 1 note acordate) - Acorda o nota!


Comentarii
Nu exista comentarii in baza de date!
Nu puteti scrie comentarii pentru ca nu sunteti logat!

Alte titluri din aceeasi categorie

16-08: U CRAIOVA - LEIPZIG 1-1, rezultat mare pentru olteni
U Craiova și Leipzig au terminat la egalitate, scor 1-1, în manșa a 2-a din turul III preliminar al Europa League. Echipa din Bundesliga avanseaza in playoff cu scorul general de 4-2. Craiova este eliminata pentru al doilea an consecutiv dupa un s ... [ continuare ]
Din categoria Stiri Universitatea Craiova

10-08: Programul etapei a 5-a din Liga 1
Liga Profesionista de Fotbal a anuntat, vineri seara, programul meciurilor etapei cu numarul 5 din noua editie de campionat. Luni, 20 august, de la ora 21.00, U Craiova - CS Concordia.

Celelalte meciuri:

Vineri, 17 augus ... [ continuare ]
Din categoria Stiri Universitatea Craiova

08-08: RB Leipzig - Universitatea Craiova, pe TVR1
Pentru al doilea an consecutiv, Universitatea Craiova a nimerit impotriva celui mai puternic adversar posibil in cupele europene. Maine seara, de la 19,30, ora României, TVR1 transmite partida tur dintre ocupanta locului 6 in Germania, RB Leipzig, s ... [ continuare ]
Din categoria Stiri Universitatea Craiova

19-07: Oficiali ai UEFA au inspectat stadionul Ion Oblemenco
O delegaţie de la UEFA a venit la Craiova, unde astăzi şi mâine va inspecta stadionul "Ion Oblemenco", în perspectiva participării echipei Universitatea Craiova în Europa League. Evident, oficialii Federaţiei Europene de Fotbal s-au declarat ... [ continuare ]
Din categoria Stiri Universitatea Craiova

13-07: Craiova si-a prezentat noul echipament
Universitatea Craiova si-a prezentat echipamentul pentru noul sezon competitional, cu doua zile inaintea Supercupei Romaniei contra celor de la CFR Cluj.

Pentru sezonul 2018/2019 oltenii vor avea doua randuri de echipament. Unul comple ... [ continuare ]
Din categoria Stiri Universitatea Craiova

Meditatii

Username:
Parola:
  Am citit si sunt de acord cu politica de confidentialitate a website-ului.

Creare cont nou - Trimitere parola
Comentarii - Utilizatori

© Universitatea Craiova

Dictionar   Meditatii     SEO Romania