Craiova meniu:

Detalii stire 4595

Doamna de alb-negru

[ Autor Alin Buzarin ]

[ Categoria Articole ]
[ Data: 2016-01-25 ]
[ Localitatea Bucuresti ]
[ Tara Romānia ]

Doamna de alb-negru

 4595 Se termina prima repriză de la fotbal. Dobrin, adică Argeșul, cu Baia Mare, a lui Mateianu, un meci fabulos, care poate fi găsit astăzi pe YouTube. Venea pauza, iar imaginea alb-negru pleca din Trivale către studioul televiziunii din Dorobanți.

Acolo, o doamnă blondă, cu ochelari, aranja piesele pe tablă. Vorbea despre Alehin, Tal, Polugaievski, Smīslov, Korcinoi. Karpov era tīnăr, Kasparov era komsomolist la Baku, iar despre Bobby Fischer nu prea aveai voie să spui nimic, fiindcă era american, purta barbă, īi īnjura pe comuniști și se zicea că nu e foarte zdravăn la cap. Că a luat-o razna de deștept ce era, ca toate geniile.

Īncet, pe īnțelesul tuturor, doamna Polihroniade explica finaluri celebre, propunea poziții de analizat pentru emisiunile viitoare, deschidea plicuri, citea scrisori.

Nu o dată invita īn studio copii care jucau șah, pe vremea aceea aproape toți copiii jucau șah. Șah adevărat, cu piese de lemn strunjite, date cu baiț, cu regine de stejar care puteau fi mīngīiate și cu cai de plop. Īn spatele blocului se comentau situațiile și, cīnd n-aveai adversar cu care să joci, mutai de unul singur, erai tu și cu albele, și cu negrele și īncercai să vezi dacă se poate da mat doar cu caii sau doar cu nebunii.

Probabil că acele sferturi de oră („Șah-mat īn 15 minute”, așa se numea emisiunea) aveau cīte trei-patru milioane de telespectatori, de oameni care auzeau de șah și apoi se apucau să joace.

Īn jurul meselor din parcuri stăteau zeci de chibiți, iar elevii, la școală, la ora de sport, cīnd era urīt afară, intrau īn clasă și se așezau īn fața tablelor cu regi și regine.

Īn Trivale, la stadion, Dobrin și băimărenii lui Mateianu așteptau cuminți pe tunel un semn de la regizorul de transmisie și intrau īn teren pentru repriza a doua abia după ce termina doamna cu șahul. Cine se uita la Dobrin n-avea cum să n-o vadă și pe Elisabeta Polihroniade.

Nota actuala: 9 (din 1 note acordate) - Acorda o nota!


Comentarii
Nu exista comentarii in baza de date!
Nu puteti scrie comentarii pentru ca nu sunteti logat!

Alte titluri din aceeasi categorie

29-05: Mesaj pentru Bucureşti
Finala Cupei RomĆ¢niei pornea cu un handicap imens. Se desfăşura la 24 de ore după marea finală Champions League. Acolo unde marile porÅ£i ale Kievului, cĆ¢ntate şi Ć®ntr-o celebră adaptare Emerson, Lake&Palmer după Modest Musorgski, se deschi ... [ continuare ]
[ Autor Cristian Geambasu ]
Din categoria Articole

09-11-2016: Intotdeauna anti-dinamo
“Un popor care nu īşi cunoaşte istoria este ca un copil care nu īşi cunoaşte părinţii.”

Am văzut nu demult la voi o coregrafie frumoasă inspirată din “Micul Prinţ” a lui Antoine de Sain ... [ continuare ]
Din categoria Articole

25-01-2016: Doamna de alb-negru
Se termina prima repriză de la fotbal. Dobrin, adică Argeșul, cu Baia Mare, a lui Mateianu, un meci fabulos, care poate fi găsit astăzi pe YouTube. Venea pauza, iar imaginea alb-negru pleca din Trivale către studioul tel ... [ continuare ]
[ Autor Alin Buzarin ]
Din categoria Articole

18-05-2014: Blestemul Benficăi, blestemul Craiovei
Cel mai bun transfer al Benficăi īn acest moment ar fi o babă care să aibă leac la descāntece. Să zică baba de descuiat lacătul, de sfărāmat zăvorul, de scos dracul din club, să zică un descāntec ... [ continuare ]
[ Autor Florin Caramavrov ]
Din categoria Articole

28-03-2014: Coşmarul Craiovei. Mititelu şi-a refuzat şansa ieşirii onorabile din scenă. Universitatea e condamnată!
Copiii īnvaţă echipa Stelei, istoria Craiovei e amanetată unui SRL
Adrian Mititelu a retras echipa din campionat. Oricum intrase īn joc doar pentru a sabota proiectul iniţiat de primarul Olguţa Vasilescu. Nu e īn stare ... [ continuare ]
[ Autor Alin Fornade ]
Din categoria Articole

Meditatii

Username:
Parola:
  Am citit si sunt de acord cu politica de confidentialitate a website-ului.

Creare cont nou - Trimitere parola
Comentarii - Utilizatori

© Universitatea Craiova

Dictionar   Meditatii     SEO Romania